Bahan :-
Bahan Doh/Kulit
- -500 gm tepung gandung
- -80 gm gula halus
- -Minyak sapi [ikut lembut boleh kepal]
Bahan Inti
- -300 gm kacang tanah
- -70 gm gula halus
Gula icing [untuk salut kuih]
Cara :-
1. Gaulkan semua bahan Doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan
2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila di gosok kacang]
2. Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula.(mesin kacang dan gula sekali)
3. Ambil doh dan leperkan.
4. Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma. Bentukkan bujur.
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak]
6. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing.
7. Simpan dalam balang kedap udara.
No comments:
Post a Comment