Mee Kari Udang bEsttt
Bahan :- (untuk 8 -10 orang)
- udang 1/2 kg
- mee kuning (basuh dan celurkan)
- rempah kari 2 senduk kecil
- cili boh yang dimesin sikit (kalau suka pedas)
- bawang merah 6 ulas*
- bawang putih 3 ulas*
- halia 1/2 inci*
- kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih (semua ni sikit je,nak kasi wangi)
- daun kaari 1 tangkai
- tauhu kering
- udang kering sikit*
- 2/3 keping asam keping
- kelapa parut sebiji/pati santan
Bahan hiasan :-
- telur rebus
- bawang goreng
- sawi , taugeh (celurkan)
- cili besar / cili api
Cara :-
- Tumbuk bahan *
- Gaulkan serbuk kari dgn air panas utk jadikan paste. Masukkan juga cili mesin tadi.
- Bersihkan udang, keluarkan kepala dan kulit. Kepala dan kulit ni rebus dgn sedikit air kemudian blend dan tapiskan air dia tu untuk jadikan stok.
- Panaskan minyak. Masukkan daun kari. Lepas tu kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih
- Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi. Bila dah agak kekuningan masukkan paste kari
- Bila dah pecah minyak, masukkan santan, stok udang, garam secukup rasa dan asam keping. Garam tu mesti secukup rasa supaya santan tak berketul-ketul. Bila dah mendidih dan pecah minyak masukkan udang.
- Bila mendidih sekali masukkan tauhu kering yg telah di potong dua, kacau-kacau dan tutup api.
- Masukkan mee dalam mangkuk, kuah dan bahan-bahan hiasan dan sedia untuk dimakan..
No comments:
Post a Comment