NuRuL ZaHiRa

My bLoG

OwNeR

Monday, 5 September 2011

Mee Kari Udang bEsttt

Bahan :- (untuk 8 -10 orang)



  •  udang 1/2 kg
  • mee kuning (basuh dan celurkan)
  • rempah kari 2 senduk kecil
  • cili boh yang dimesin  sikit (kalau suka pedas)
  • bawang merah 6 ulas*
  • bawang putih 3 ulas*
  • halia 1/2 inci*
  • kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih (semua ni sikit je,nak kasi wangi)
  • daun kaari 1 tangkai
  • tauhu kering
  • udang kering sikit*
  • 2/3 keping asam keping
  • kelapa parut sebiji/pati santan

Bahan hiasan :-

  • telur rebus
  • bawang goreng
  • sawi , taugeh (celurkan)
  • cili besar / cili api

Cara :-


  • Tumbuk bahan *
  • Gaulkan serbuk kari dgn air panas utk jadikan paste. Masukkan juga cili mesin tadi.
  • Bersihkan udang, keluarkan kepala dan kulit. Kepala dan kulit ni rebus dgn sedikit air kemudian blend dan tapiskan air dia tu untuk jadikan stok. 
  • Panaskan minyak. Masukkan daun kari. Lepas tu kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih
  • Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi. Bila dah agak kekuningan masukkan paste kari
  • Bila dah pecah minyak, masukkan santan, stok udang, garam secukup rasa dan asam keping. Garam tu mesti secukup rasa supaya santan tak berketul-ketul. Bila dah mendidih dan pecah minyak masukkan udang.
  • Bila mendidih sekali masukkan tauhu kering yg telah di potong dua, kacau-kacau dan tutup api.
  • Masukkan mee dalam mangkuk, kuah dan bahan-bahan hiasan dan sedia untuk dimakan..



No comments:

Post a Comment