NuRuL ZaHiRa

My bLoG

OwNeR

Monday, 5 September 2011

Sotong sumbat Berempah

Bahan :-
  • 600 gm sotong 
  • 500 ml air (agak2 saja) 
  • 4 biji telur 
  • 2 biji bawang besar, dicincang halus 
  • 1 biji cili hijau, buang biji dan cincang halus 
  • 1 biji cili merah, buang biji dan cincang halus 
  • 1 biji bawang besar, dihiris bulat 
  • 4 sudu makan rempah kari ikan 
  • 2 sudu makan cili kisar 
  • 1 sudu makan kicap pekat 
  • 1 sudu teh gula 
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam 
  • 100 ml minyak masak 
  • Lidi koktel secukupnya 
  • Garam secukup rasa 

Cara :-
  • Pukul telur, separuh bawang, cili hijau, cili merah dan garam sehingga rata. 
  • Panaskan satu sudu makan minyak. Masukkan telur dan kacau hingga hancur. Angkat dan sejukkan. 
  • Sumbatkan telur ke dalam sotong. Sematkan kepalanya dengan lidi. Ketepikan. 
  • Seterusnya, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan baki bawang dan cili hingga berbau. 
  • Masukkan rempah kari dan cili kisar. Bila garing, masukkan air. Bila kuah hampr pekat, campurkan kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula. 
  • Akhir sekali, masukkan pula sotong sumbat. Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat. Bubuh bawang besar yang dihiris bulat. Kacau hingga layu. Tutupkan api

1 comment: